Hypotheken & Verzekeringen

Je eerste huis kopen

Je eerste huis kopen, spannend! Wij begrijpen als geen ander dat je er heel veel zin in hebt, maar er op sommige momenten ook erg tegen op kunt kijken. Er komt veel informatie op je af en het is zeker geen kleine uitgave. Om jou met een gerust gevoel het koopproces in te laten gaan, bieden we jou alle informatie en hulp die je nodig hebt. Hulp en onafhankelijk advies is prettig. Wij zorgen ervoor dat je goed geïnformeerd bent, zodat je een hypotheek kunt afsluiten die past bij jouw wensen en voorwaarden.

Stel je vraag via WhatsApp

Wij ondersteunen je volledig bij deze grote aankoop. Dat begint bij vragen als:

 • Wat kan en wil je lenen?
 • Hoeveel spaargeld kan en wil je inleggen?
 • Wat is het verschil tussen een startershypotheek en een starterslening?
 • Kan ik een hypotheek krijgen met studieschuld?
 • Ik heb geen vast contract, kan ik toch een hypotheek krijgen?

Wij vertellen je graag meer over deze belangrijke stappen en staan klaar om al je vragen hierover te beantwoorden.

Meer informatie

Eerste huis kopen

Hypotheekadvies voor jou

Persoonlijk
Wij bieden jou de best passende hypotheek. Bij ons zijn er geen kleine lettertjes. Jij kunt straks zorgeloos wonen in jouw droomhuis mét financiële rust. Wij geven je een persoonlijk advies, hoe je situatie ook is.
Onafhankelijk
Ons advies is 100% onafhankelijk. Wij zijn niet gebonden aan bepaalde hypotheekverstrekkers en de keuze voor een geldverstrekker wordt bepaald door jou op basis van jouw wensen en mogelijkheden.
Deskundig
Onze experts hebben jarenlange ervaring als hypotheekadviseurs en houden hun kennis op peil met opleidingen en trainingen. Altijd op de hoogte zijn van de laatste trends en ontwikkelingen vinden wij heel normaal!

Goede voorbereiding

Waarschijnlijk heb je er al lang over nagedacht. Het kopen van jouw eerste woning, voor veel mensen is het een grote en belangrijke stap. Wij willen dan ook dat jij later met een glimlach terug kan denken aan deze gebeurtenis.

Ben je niet helemaal zeker van alle zaken die komen kijken bij het kopen van jouw eerste huis? Geen probleem! Wij zijn graag onderdeel van het proces naar jouw eerste huis. Wij helpen jou met het kiezen van de juiste hypotheek, en alle aspecten die hier mee te maken hebben. Weet jij tot nu toe nog vrij weinig over hypotheken? Dat is heel logisch. Wij werken dagelijks met hypotheken, waardoor wij jou hier optimaal in kunnen ondersteunen.

Plan een vrijblijvende afspraak

Wat kost het?

Een hypotheek die bij jou past, daar kun je op vertrouwen met hypotheekadvies van Huizing Totaal Advies. Met het advies van onze adviseurs weet je zeker dat je maandelijks niet te veel betaalt, maar dat je hypotheek wel voldoet aan al je wensen en voorwaarden. Bovendien weet je precies wat je kunt lenen. Uiteindelijk bespaar je met ons advies maandelijks geld omdat je erop kunt vertrouwen dat de hypotheek past bij jouw situatie. We vertellen je graag meer over onze vaste tarieven.

Hoe sluit ik een hypotheek af?

1 Op zoek naar jouw woning
Om te beginnen is het verstandig om je goed te oriënteren. Hoeveel kan ik lenen? Wat worden mijn maandlasten? Een hypotheekadviseur kan je helpen bij de oriëntatie en al jouw vragen hierover. Wanneer je antwoord hebt op al je vragen, ga je op zoek naar een woning. Heb jij je droomwoning gevonden? Dan beginnen de onderhandelingen.
2 Hypotheek regelen
Wanneer het bod is geaccepteerd, wordt er een koopcontract opgesteld. Nu is het tijd om de hypotheek voor je huis te regelen. Dit doe je samen met een hypotheekadviseur. Bespreek welke hypotheekverstrekker het beste past bij jouw situatie, hoe lang je de hypotheekrente vast wilt zetten. Hierna vul je de documenten aan die nodig zijn voor een hypotheekaanvraag.
3 Hypotheekofferte tekenen
Wanneer alle documenten aangeleverd zijn, schrijft je hypotheekadviseur een adviesrapport en neemt alle documenten door. Wanneer de hypotheekverstrekker akkoord geeft op alle documenten, ontvang je de hypotheekofferte. Na het tekenen van de offerte duurt het een paar dagen voor je de hypotheek passeert.

Starterslening

De starterslening is een lening die je een nét wat hoger budget geeft om een eerste woning aan te kopen. De starterslening wordt naast de hypotheek afgesloten. De lening overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van de woning en de maximale hypotheek. Voor het afsluiten van de starterslening betaal je eenmalig €750.

Voorwaarden voor een starterslening:

 • Je koopt een eerste woning waar jij zelf in gaat wonen
 • De gemeente waar jij woont biedt een starterslening aan
 • Je sluit een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie
 • Je hebt niet te veel geld (maximaal €50.000 euro als je alleen bent en €100.000 met een partner)
 • Je mag geen andere leningen afsluiten voor de aankoop van je woning

Vrijstelling op de overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting betaal je wanneer je een pand of een stuk grond koopt. Ook wanneer je rechten van een pand of een stuk grond koopt, betaal je overdrachtsbelasting. Om starters aan een woning te helpen, hoeven huizenkopers tussen de 18 en 34 jaar deze belasting niet te betalen. Dit geldt echter alleen wanneer je een huis koopt van maximaal €510.000.

Voorwaarden vrijstelling overdrachtsbelasting:

 • De koper is ouder dan 18 jaar en jonger dan 35 jaar
 • De koper koopt een woning
 • De koper heeft de vrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en dit kan hij of zij schriftelijk verklaren. Deze verklaring is op de website van de Belastingdienst te downloaden.
 • De koper woont zelf in de woning. De woning mag niet onderverhuurd worden. Hiervoor moet een verklaring worden ingevuld.
 • De waarde van de woning is niet hoger dan €510.000.

Nationale Hypotheek Garantie

Wanneer je een huis koopt, sluit je een hypotheek af. Als je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie ben je zeker van een verantwoorde lening. Dit betekent dat als jij door omstandigheden jouw hypotheek niet meer kan betalen, de Nationale Hypotheek Garantie jou een vangnet kan bieden. Denk hierbij aan omstandigheden als werkloosheid, scheidingen, of het verlies van je partner.

Wil jij in aanmerking komen voor een Nationale Hypotheek Garantie? Dan mag de koopsom of marktwaarde van de woning niet meer zijn dan €435.000. Als je energiebesparende voorzieningen neemt dan wordt dit bedrag €461.100. Je inkomen bepaalt wat je maximaal kan lenen.

Ik wil meer weten

Studieschuld

Je kan een huis kopen wanneer je een studieschuld hebt. Echter heeft dit wel wat gevolgen voor de maximale hypotheek. Welke gevolgen dit heeft hangt af van het stelsel waaronder je hebt gestudeerd. Heb je een studieschuld van voor 2015 (je maakte gebruik van de basisbeurs) dan moet je je studieschuld binnen 15 jaar terugbetalen. Hypotheekverstrekkers gaan ervan uit dat je per maand 0,65% van de studieschuld afbetaald. Dit kan dus niet uitgegeven worden aan woonlasten.

Heb je een studieschuld van na 2015 (leenstelsel) dan mag je 35 jaar doen over de terugbetaling. De hypotheekverstrekker gaat er dan vanuit dat je 0,35% per maand terugbetaald. Reken dan dus uit wat 0,35% van je studieschuld is. Dit bedrag kan je niet meer aan woonlasten besteden.

Meer informatie over jouw eerste huis kopen?

Ga in gesprek met onze hypotheekadviseurs. Zij helpen je graag, zodat jij met een gerust gevoel een goede start maakt op de woningmarkt.

Plan hier een kennismaking

Crowdfunding voor de uitvaart?

In de media kom je het met regelmaat tegen. Iemand komt onverwacht te overlijden en de nabestaanden starten een crowdfunding actie om de kosten van de uitvaart te kunnen betalen. Het verhaal achter deze berichten is vaak heel triest. En was vaak met een paar euro per maand te voorkomen geweest.

02 mei 2024 Meer lezen

Bouwkundige keuring bij het aankopen van een nieuw huis

De eerste bezichtiging is geweest, dit is echt jouw droomhuis! Vol goede moed ga je naar de tweede bezichtiging. Dan zie je ineens een vochtplek op de muur zitten en die schimmel op het kozijn zat er de eerste keer ook nog niet, toch? Tijdens de bezichtigingen kan het zijn dat je door een roze bril kijkt en hierdoor niet alle gebreken ziet. Hier kan een bouwkundige keuring je voor behoeden.

18 apr. 2024 Meer lezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Makelaardij
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Hypotheken & Verzekeringen
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Back to top