Hypotheken & Verzekeringen

Woning kopen? Eigen geld is noodzakelijkWoning kopen? Eigen geld is noodzakelijk
06 mrt. 2024·
Leestijd:

Sinds 2018 mogen banken “slechts” 100% van de waarde van de woning financieren. Naast het aankoopbedrag krijg je echter ook te maken met andere kosten. Een stuk eigen vermogen is dus noodzakelijk.

Verschillende kosten bij de aankoop van een woning

Wanneer je een woning gaat kopen dan krijg je te maken met allerlei kosten. Natuurlijk op de eerste plaats het aankoopbedrag van de woning zelf. Daaarnaast zijn er ook andere kosten. Afhankelijk van jouw situatie kan het zijn dat je 2% van het aankoopbedrag aan overdrachtsbelasting moet betalen. Ook krijg je kosten voor bijvoorbeeld de aankoopmakelaar, taxateur, bouwkundige keuring, financieel adviseur en de notaris. Kom je in aanmerking voor een Nationale Hypotheek Garantie dan kost dat 0,6% van het hypotheekbedrag. Voordeel is dan weer wel dat je in aanmerking komt voor een lagere rente. Dit zijn dan de directe kosten die te maken hebben met de aankoop van de woning.

Aanvullende kosten

Vaak komen er nog posten bij. Bijvoorbeeld de kosten van verhuizing, verven en behangen en misschien hier en daar nieuwe lampen en meubels. Kortom de rekening kan behoorlijk oplopen.

Financiering maximaal de waarde van de woning

Banken mogen van de wet geen hogere hypotheek verstrekken dan de waarde van de woning ten tijde van het aangaan van de lening. Deze waarde is vrijwel altijd het bedrag waarvoor je de woning koopt. Dit betekent dat de lening van de bank onvoldoende is om daaruit alle bijkomende kosten te financieren. Wanneer je een woning gaat kopen dan is het dus noodzakelijk dat je beschikt over eigen geld. Hoeveel eigen geld je moet hebben is niet in zijn algemeenheid te zeggen. Voor alle kosten die direct met de aankoop en financiering te maken hebben wordt wel eens als vuistregel 5% van het aankoopbedrag genoemd. Dit is echter te algemeen. Jongeren die voor het eerst een woning kopen om zelf in te wonen hoeven bijvoorbeeld vaak geen overdrachtsbelasting te betalen. Dat scheelt natuurlijk fors.

Voor verduurzaming en (sommige) verbouwingen van je woning is ruimere financiering mogelijk
Ga je de door jou aan te kopen woning energiezuiniger maken, dan mag de bank voor de kosten van deze maatregelen samen met het aankoopbedrag maximaal 106% financieren. Ga je de woning verbouwen dan mag de bank ook de kosten van deze verbouwing financieren tot maximaal het bedrag dat de waarde van woning stijgt door de verbouwing. Soms lopen de kosten en de waardestijging gelijk op. Bijvoorbeeld bij een dakkapel. Maar bij andere verbouwingen kan het zo zijn dat de kosten van de verbouwing hoger zijn dan de waardestijging van de woning, bijvoorbeeld bij een verbouwing van een keuken en badkamer. Wanneer de kosten hiervan bijvoorbeeld samen €20.000 zijn en de waarde van de woning maar met €10.000 stijgt, dan mag de bank naast het aankoopbedrag maar €10.000 extra aan hypotheek verstrekken.

Ben je van plan een woning te kopen en weet je niet zeker of je over voldoende eigen middelen beschikt? Kom dan gerust eens met ons praten. Wij maken dan een op jouw situatie gebaseerde berekening. Blijken er toch te weinig eigen middelen aanwezig te zijn dan denken wij graag mee of hier toch iets op te vinden is. Er zijn bijvoorbeeld speciale leningen die voor starters op de woningmarkt met beperkte eigen middelen kunnen helpen of misschien is er wel een lief familielid dat bereid is een schenking te doen. Dus aarzel niet en kom gerust langs voor meer informatie.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met ons op!

Andere interessante nieuwsartikelen

Bouwkundige keuring bij het aankopen van een nieuw huis

De eerste bezichtiging is geweest, dit is echt jouw droomhuis! Vol goede moed ga je naar de tweede bezichtiging. Dan zie je ineens een vochtplek op de muur zitten en die schimmel op het kozijn zat er de eerste keer ook nog niet, toch? Tijdens de bezichtigingen kan het zijn dat je door een roze bril kijkt en hierdoor niet alle gebreken ziet. Hier kan een bouwkundige keuring je voor behoeden.

18 apr. 2024 Meer lezen

Makelaardij
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Hypotheken & Verzekeringen
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Back to top