Wat heeft uw auto met uw hypotheek te maken?


Wat heeft uw auto met uw hypotheek te maken?
10 mrt. 2022·
Leestijd:

Mensen die in de nabije of wat verdere toekomst een hypotheek voor de financiering van hun woning willen afsluiten, doen er verstandig aan zich te verdiepen in de consequenties van het aangaan van een Private Lease contract.

Wie koopt er een nieuwe auto?

De gemiddelde leeftijd In Nederland waarop particulieren op dit moment een nieuwe auto kopen, ligt op ruim 62 jaar! Onder deze leeftijd worden vooral tweedehandsauto’s gekocht en in toenemende mate Private Lease contracten afgesloten. Bij een Private Lease gaat u een contract voor een aantal jaren aan. Gedurende deze jaren betaalt u een vast bedrag voor het gebruik van de auto. Dat bedrag is gebaseerd op een bepaald aantal kilometers dat u met de auto gaat rijden. Alleen de brandstof moet u dan nog zelf betalen. Op het eind van het contract levert u de auto bij de dealer in. U krijgt dan niet zoals bij een “eigen” auto de waarde uitgekeerd die de auto op dat moment heeft.

Voor- maar ook nadelen van een Private Lease contract

Voordelen van een Private Lease auto zijn dat u in een nieuwe auto rijdt en de lasten per maand gelijk zijn. Bij normaal gebruik loopt u dus niet het risico dat u met onverwachte, dure reparaties te maken krijgt. Maar er zijn ook nadelen. Feitelijk “leent” u via het leasecontract geld voor de financiering van de auto. De kosten van financiering zitten in het vaste, maandelijkse leasebedrag verwerkt. Deze kosten zijn fors hoger dan de rente die u over uw spaargeld krijgt. Maar deze wijze van financieren is wel vaak goedkoper dan een nieuwe auto kopen met geleend geld, bijvoorbeeld via een consumptief krediet.

Een ander belangrijk nadeel is dat u een contract voor een langere tijd aangaat. Dit contract kunt u niet zonder meer zonder kosten tussentijds beëindigen, bijvoorbeeld wanneer u geen auto meer nodig hebt. Vindt u deze vrijheid wel belangrijk dan is het misschien verstandiger om een tweedehands auto te kopen.

Gevolgen voor een hypotheek

Wat veel consumenten zich niet realiseren is dat het afsluiten van een Private Lease contract de mogelijkheid om de aankoop van een woning te financieren ernstig kan bemoeilijken. Dat komt door het volgende. Op grond van de wet mogen banken niet meer geld voor een hypotheek uitlenen dan voor de betreffende consument verantwoord is. Wat voor een individuele consument verantwoord is, moet worden berekend aan de hand van een aantal wettelijke normen. Bijvoorbeeld de waarde van de woning in relatie tot de lening. Maar ook het inkomen van de betreffende consument in relatie tot de hoogte van de aangevraagde lening is dan belangrijk. Bij dat inkomen moet de bank rekening houden met andere, financiële verplichtingen die de consument heeft. Dit komt erop neer dat een consument die al een consumptief krediet heeft een lager bedrag kan financieren voor de aankoop van een woning dan een andere consument met hetzelfde inkomen maar zonder lening.

Een Private Lease contract is een lening

Een Private Lease contract wordt gezien als een betalingsverplichting voor de langere termijn en verlaagt dus het bedrag dat u kunt lenen voor de financiering van uw woning. Vooral voor jongeren is dat heel vervelend omdat zij vaak een wat lager inkomen hebben. In de huidige overspannen woningmarkt moeten zij vaak maximaal kunnen financieren, willen zij een woning kunnen kopen.

Nu zult u zich misschien afvragen welk verschil een leasecontract uitmaakt voor het bedrag dat u kunt lenen voor een hypotheek. Elke situatie is anders, maar om u een idee te geven: bij een leasecontract van €400,- per maand dat is afgesloten voor vier jaar kan dit tot gevolg hebben dat u globaal €75.000,- minder hypotheek kunt afsluiten. Met name voor jongeren betekent zo’n bedrag dat zij minder kunnen lenen voor de aankoop van een woning en dat ze vrijwel kansloos zijn op de woningmarkt.

Overleg met ons voordat u iets doet

Loopt u rond met de wens om een auto te kopen? Maar zoekt u ook naar een koopwoning? Vraag ons dan om advies. Een Private Lease contract kan in uw situatie op dat moment niet verstandig zijn en waarschijnlijk kunnen wij betere alternatieven voor u bedenken.

Andere interessante nieuwsartikelen

Einde van een relatie? Pas ook de verzekeringen aan

Relaties tussen mensen ontstaan en kunnen ook weer eindigen. Het moment van de beëindiging van zo’n relatie is vaak een periode vol met emoties. Veel veranderingen, bijvoorbeeld in de woonsituatie vragen extra aandacht op het gebied van je verzekeringen. Met het krijgen van inzicht om welke verzekeringen het gaat en welke acties er nodig zijn helpt ons kantoor je graag.

04 jul. 2022 Meer lezen

Periodiek onderhoud: Niet alleen voor de auto maar ook voor de verzekering van de auto

De brandstofprijzen zijn de afgelopen periode sterk gestegen. Een daling op korte termijn is niet te verwachten. Een deel van de autobezitters probeert de stijgende kosten op te vangen door minder kilometers te rijden door wat vaker de fiets te pakken, met anderen mee te rijden of voor een vakantiebestemming te kiezen die dichter bij huis is. Ook is te zien dat meer mensen kiezen voor de aanschaf van een elektrische auto.

04 jul. 2022 Meer lezen

Je hebt nu lagere rente dan marktrente. Toch oversluiten?

In de afgelopen jaren was de rente voor hypotheken historisch laag. Voor veel mensen was dit reden om hun “dure” hypotheek over te sluiten naar een hypotheek met een lage rente. Consumenten die voor het eerst een hypothecaire geldlening afsloten profiteerden direct van deze lage rente. Het gevolg is dat veel huiseigenaren nu een hypotheek hebben waarvoor zij een rente betalen die lager is dan banken nu voor nieuwe hypotheken rekenen.

04 jul. 2022 Meer lezen

Makelaardij
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Hypotheken & Verzekeringen
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Back to top