Hypotheken & Verzekeringen

Nu tijd om rente lang vast te zettenNu tijd om rente lang vast te zetten
08 jul. 2021·
Leestijd:

Dat veel consumenten momenteel hun hypotheek oversluiten is niet zonder reden. De rente is bijzonder laag wat het mogelijk maakt om nu voor een heel lange tijd de zekerheid te kopen dat de woonlasten de komende decennia ook laag blijven.


Verschillende argumenten om hypotheek af te sluiten

Consumenten kunnen verschillende redenen hebben om een hypotheek af te sluiten.

  • De meest bekende reden is natuurlijk de lening die nodig is om de aankoop van een woning te financieren. Dat kunnen consumenten zijn die voor het eerst een woning kopen (starters), maar ook mensen die naar een andere woning willen verhuizen (doorstromers).
  • Een andere reden kan zijn een verhoging van de hypotheek om de bestaande woning te verbouwen, of, vooral bij ouderen, om een deel van de waarde van de woning “liquide” te maken om daarmee een ruimer leefbudget te hebben.
  • Anderen sluiten een (nieuwe) hypotheek af vanwege de huidige, lage rente. Voor wie in het verleden een hypotheek heeft afgesloten en daarbij met de bank een bepaald rentepercentage heeft afgesproken, is deze rente vrijwel in alle gevallen hoger dan wat aan rente betaald moet worden bij een nieuwe hypotheek.

Sterke groei in oversluiters

Op dit moment is te zien dat er een zeer sterke groei is van consumenten die hun bestaande hypotheek oversluiten naar een nieuwe hypotheek met een (veel) lagere rente. Op dit moment gaat het in circa 30 % van alle nieuwe hypotheken om deze oversluiters. De verwachting is dat dit aandeel in de komende maanden verder gaat stijgen.

Voordelen oversluiten

Het oversluiten van een bestaande hypotheek naar een nieuwe hypotheek kan voordelen bieden:

  • De maandelijkse woonlasten kunnen dalen.
  • Er kan opnieuw gekozen worden voor het vastzetten van het rentepercentage. Op dit moment kan bijvoorbeeld al gekozen worden om de rente 30 jaar vast te zetten tegen de huidige, lage rente. Daarmee beschermt de consument zich tegen eventuele stijgingen van de rente waardoor zijn woonlasten gaan stijgen.

Gaat de rente dan weer stijgen?

Dat de rente “ooit” weer gaat stijgen, lijkt wel zeker. Maar wanneer? Dat weet niemand. Er is wel een verwachting dat, indien de corona-epidemie onder controle komt, er wereldwijd een economische “inhaalslag” plaatsvindt. Een dergelijke ontwikkeling zou de rente kunnen doen stijgen. Of dat in de komende tijd ook gaat gebeuren? Niemand die dat met zekerheid kan voorspellen.

Wij helpen u zicht te krijgen op de mogelijkheden die u heeft

Is het voor jou interessant om je bestaande hypotheek nu over te sluiten? Of beter om toch maar even te wachten? Misschien zijn er ook andere mogelijkheden om je te beschermen tegen hogere hypotheeklasten in de komende jaren. Wij onderzoeken dit graag samen met jou. Interesse in een gesprek hierover? Maak dan een afspraak met ons kantoor. Wij nemen graag de tijd voor jouw situatie!

Andere interessante nieuwsartikelen

Crowdfunding voor de uitvaart?

In de media kom je het met regelmaat tegen. Iemand komt onverwacht te overlijden en de nabestaanden starten een crowdfunding actie om de kosten van de uitvaart te kunnen betalen. Het verhaal achter deze berichten is vaak heel triest. En was vaak met een paar euro per maand te voorkomen geweest.

02 mei 2024 Meer lezen

Makelaardij
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Hypotheken & Verzekeringen
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Back to top