Hypotheken & Verzekeringen

Rente volop in bewegingRente volop in beweging
26 apr. 2022·
Leestijd:

Het is in deze tijd waarin de rente snel aan het stijgen is extra belangrijk om bij veranderingen rondom je hypotheek goed te weten over welke rente je het hebt.

Onzekerheid leidt tot hogere rente

De inflatie lag jarenlang rond de 2% per jaar. Als gevolg van onder meer de stijgende prijzen van energie stijgt de inflatie razendsnel. In maart 2022 bedroeg de inflatie in Nederland zelfs 11.9%. Of deze stijgende inflatie een incident van korte duur is, of dat we een langere periode ingaan met hogere inflatie kan niemand met zekerheid zeggen.

Het is gebruikelijk dat inflatie en de hoogte van de rente die banken rekenen een verband met elkaar hebben. Daarbij is vaak te zien dat wanneer de inflatie stijgt ook de rente stijgt. Op dit moment is dit ook het geval.

Welke rente wordt afgesproken?

Per dag worden op dit moment de rentes aangepast. Wanneer je in gesprek bent met een bank over de financiering van jouw woning of het oversluiten van je bestaande hypotheek, is het zeker nu belangrijk om elke keer scherp af te spreken over welke rente je het hebt.

Hebben wij het over de rente zoals de bank die vandaag rekent aan mensen die een hypotheek afsluiten? Of is het de rente die de bank bereid is te garanderen als jij binnen een bepaalde periode de overeenkomst met de bank aangaat. Zo ja, hoe lang is die termijn dan?

Stijgingen van de rente met 0,5% zijn op dit moment niet uitzonderlijk. Bij het berekenen van jouw maandlasten kan dit uiteraard een fors verschil uitmaken.

Voor zover ons kantoor jullie belangen behartigt bij de financiering van jullie woning zijn wij natuurlijk heel alert op de vraag “over welke rente hebben wij het”. Maar wees in allerlei gesprekken daar zelf ook scherp op. Daarmee voorkom je teleurstellingen dat de woonlasten hoger worden dan waarmee je rekening hebt gehouden.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met ons op!

Andere interessante nieuwsartikelen

Hierom zetten wij social media in bij de verkoop van jouw huis

Klaar met werk, heerlijk! Even lekker scrollen op Facebook, Instagram en LinkedIn. Je bent niet de enige die dit doet. Inmiddels gebruiken 14,1 miljoen mensen in Nederland social media! Stel je eens voor hoeveel mensen jouw woning zien als wij jouw woning promoten op social media! Maar heeft het inzetten van social media ook echt positieve invloed op de verkoop van jouw woning? Wij vertellen het je in onze blog.

24 jul. 2023 Meer lezen

Makelaardij
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Hypotheken & Verzekeringen
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Back to top

Leuke baan zoekt jou!

Commercieel talent?

Bekijk vacature!