Hypotheken & Verzekeringen

Rente volop in bewegingRente volop in beweging
26 apr. 2022·
Leestijd:

Het is in deze tijd waarin de rente snel aan het stijgen is extra belangrijk om bij veranderingen rondom je hypotheek goed te weten over welke rente je het hebt.

Onzekerheid leidt tot hogere rente

De inflatie lag jarenlang rond de 2% per jaar. Als gevolg van onder meer de stijgende prijzen van energie stijgt de inflatie razendsnel. In maart 2022 bedroeg de inflatie in Nederland zelfs 11.9%. Of deze stijgende inflatie een incident van korte duur is, of dat we een langere periode ingaan met hogere inflatie kan niemand met zekerheid zeggen.

Het is gebruikelijk dat inflatie en de hoogte van de rente die banken rekenen een verband met elkaar hebben. Daarbij is vaak te zien dat wanneer de inflatie stijgt ook de rente stijgt. Op dit moment is dit ook het geval.

Welke rente wordt afgesproken?

Per dag worden op dit moment de rentes aangepast. Wanneer je in gesprek bent met een bank over de financiering van jouw woning of het oversluiten van je bestaande hypotheek, is het zeker nu belangrijk om elke keer scherp af te spreken over welke rente je het hebt.

Hebben wij het over de rente zoals de bank die vandaag rekent aan mensen die een hypotheek afsluiten? Of is het de rente die de bank bereid is te garanderen als jij binnen een bepaalde periode de overeenkomst met de bank aangaat. Zo ja, hoe lang is die termijn dan?

Stijgingen van de rente met 0,5% zijn op dit moment niet uitzonderlijk. Bij het berekenen van jouw maandlasten kan dit uiteraard een fors verschil uitmaken.

Voor zover ons kantoor jullie belangen behartigt bij de financiering van jullie woning zijn wij natuurlijk heel alert op de vraag “over welke rente hebben wij het”. Maar wees in allerlei gesprekken daar zelf ook scherp op. Daarmee voorkom je teleurstellingen dat de woonlasten hoger worden dan waarmee je rekening hebt gehouden.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met ons op!

Andere interessante nieuwsartikelen

Crowdfunding voor de uitvaart?

In de media kom je het met regelmaat tegen. Iemand komt onverwacht te overlijden en de nabestaanden starten een crowdfunding actie om de kosten van de uitvaart te kunnen betalen. Het verhaal achter deze berichten is vaak heel triest. En was vaak met een paar euro per maand te voorkomen geweest.

02 mei 2024 Meer lezen

Makelaardij
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Hypotheken & Verzekeringen
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Back to top