Hypotheken & Verzekeringen

Oversluiten hypotheek levert vaak voordeel op



Oversluiten hypotheek levert vaak voordeel op
05 jan. 2022·
Leestijd:

Mensen die nu al wonen in een woning waarbij extra aandacht is besteed om de woning energiezuinig te maken kunnen vaak fors op de hypotheeklasten besparen.

Wat is oversluiten?

Wanneer je een lening afsluit voor de financiering van je woning, spreek je met de bank de termijn af waarvoor je de lening aangaat. Ook spreek je de hoogte van de rente over de lening af. Daarbij maak je ook de afspraak voor welke periode deze rente zal gelden. Je kan dan bijvoorbeeld kiezen om de rente voor 5 of 10 jaar vast te zetten. Maar 30 jaar is ook mogelijk.
Stel nu dat jij in het verleden hebt gekozen voor een hypotheek bij een bepaalde bank en dat je daarbij bent overeengekomen dat de rente die je over de lening moet betalen 3,5 % zal zijn voor een periode van 10 jaar. Destijds zal je blij zijn geweest met deze lening. Maar zou je deze lening nu afsluiten dan zou deze rente (fors) onder de 1 % liggen.
Het is mogelijk om de bestaande hypotheek vervroegd af te lossen en een nieuwe hypotheek tegen de huidige lage rente af te sluiten. Dat is feitelijk wat “oversluiten” van een hypotheek inhoudt.

Bank moet schadeloos worden gesteld

Bij het oversluiten van een hypotheek “mist” de bank waar je oorspronkelijk de hypotheek had afgesloten een stuk rente waar ze wel op hadden gerekend. Dit gemis aan de verwachte rente moet jij, wanneer je het contract voortijdig openbreekt, vergoeden.
Deze kosten kan je vaak financieren via de nieuwe hypotheek die je afsluit. Waar het dan natuurlijk om gaat is de vraag of het oversluiten van de hypotheek jou uiteindelijk voordeel oplevert. Dat zal vaak het geval zijn. Het oversluiten van de hypotheek kan de volgende voordelen hebben:

  • De rente is nu heel laag. Stel dat jouw rente over jouw bestaande hypotheek nog 4 jaar zou lopen en je over 4 jaar een nieuwe termijn voor de rente met de bank zou moeten afspreken dan kan de rente tegen die tijd sterk zijn gestegen. De inflatie stijgt nu en rentes bewegen normaal gesproken mee met de inflatie. Krijgen we langjarig te maken met een hoge inflatie dan zal ook de rente waarschijnlijk gaan stijgen. Dat risico kan je voor zijn door nu tegen de huidige, lage rente een nieuwe termijn af te spreken voor de rente die je in de toekomst gaat betalen.
  • Het voordeel is ook dat je nu kan kiezen de rente heel lang, voor bijvoorbeeld 30 jaar, vast te zetten. Je bent dan verzekerd van een lange periode waarbinnen jouw woonlasten laag zullen zijn.

Aanbieders geven extra korting voor duurzame woningen

De rente die banken op dit moment rekenen voor een hypotheek is marktbreed al erg laag. Er zijn echter aanbieders die nog een extra korting op de rente geven voor woningen die energiezuinig zijn. Banken noemen dit vaak een duurzaamheidskorting.
Heb je al een woning die duurzaam is en je gaat jouw bestaande hypotheek oversluiten, dan is het vaak raadzaam te kiezen voor een nieuwe aanbieder die deze duurzaamheidskorting verleent.
Waar gemiddeld een op de vier huishoudens hun woonlasten kunnen verlagen door hun bestaande hypotheek over te sluiten, is dit bij huishoudens die al in een duurzame woning wonen maar liefst in 40% van de huishoudens het geval.

Goed vergelijken loont

De concurrentie tussen banken op het gebied van hypotheken is op dit moment heel fors. De ene bank probeert klanten te trekken met duurzaamheidskortingen, de andere bank rekent minder kosten wanneer de hypotheek bij dezelfde bank wordt overgesloten (interne oversluiting). Weer andere banken geven een korting wanneer de woningeigenaar ook een betaalrekening opent bij de betreffende bank.
Om goed te vergelijken moet je een groot deel van de markt overzien en veel berekeningen maken. Echt, over de volle looptijd van de hypotheek, kan jou dat veel geld besparen.
Wil je eens indicatief weten of een onderzoek naar het oversluiten van jouw hypotheek interessant kan zijn? Neem dan even contact met ons op. Wij kunnen heel snel inschatten of verder onderzoek interessant voor jou kan zijn. Is dat het geval dan hebben wij de actuele gegevens van veel banken en kunnen wij samen met jou een aantal mogelijkheden verkennen.

Interesse? Laat je ons dat dan even weten, dan maken wij graag een afspraak met jou.

Wil je meer weten over dit onderwerp?Neem contact met ons op!

Andere interessante nieuwsartikelen

Bedrag in depot bij notaris

Een bedrag in depot bij de notaris is een bedrag dat gestort wordt op de kwaliteitsrekening van de notaris. Een kwaliteitsrekening is een aparte rekening van een notaris waar geld van cliënten op staat. Maar hoe werkt zo’n bedrag in depot houden bij de notaris? En wanneer kan je hiervoor kiezen? Het wordt in deze blog allemaal uitgelegd.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Deze verkooptrucs werken beter dan een warme appeltaart

De geur van gebakken appeltaart die nét uit de oven komt, de verse bloemen bij de entree.. Wie kent ze niet? De welbekende trucs om de koper meteen een gevoel van thuiskomen te geven. Door gebruik te maken van dit soort trucs maakt de potentiële koper zich een voorstelling hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het huis te wonen. Ben jij op zoek naar wat betere verkooptrucs? We vertellen je graag meer over het verkoopklaar maken van je woning.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Makelaardij
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Hypotheken & Verzekeringen
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Back to top