Jubelton: 2022 zeker en mogelijk ook in 2023


Jubelton: 2022 zeker en mogelijk ook in 2023
10 mrt. 2022·
Leestijd:

De “jubelton” blijft voorlopig, mogelijk zelfs tot en met 2023. De jubelton is een fiscale regeling die het mogelijk maakt dat onder andere (groot-) ouders hun (klein-) kinderen op een fiscaal aantrekkelijke manier ondersteunen bij de aanschaf of verbouwing van hun woning.

Wat is de jubelton ook al weer?

De fiscale regeling met betrekking tot de jubelton houdt in dat het, onder verschillende voorwaarden, mogelijk is om een fors bedrag te schenken aan bijvoorbeeld één of meer kinderen die over deze schenking vervolgens geen belasting hoeven te betalen.

De voorwaarden

Aan deze fiscale tegemoetkoming is een aantal voorwaarden verbonden. Deze zijn onder meer:

 • Per ontvanger geldt voor 2022 een maximumbedrag van €106.671,-
 • De ontvanger hoeft niet per se een (klein-) kind van de schenker te zijn.
 • De ontvanger of zijn of haar fiscale partner moet tussen de 18 en 40 zijn.
 • Het ontvangen geld moet worden gebruikt voor:
  • Het aankopen, verbeteren of onderhoud van de woning;
  • Het aflossen van een bestaande hypotheeklening;
  • Het aflossen van een restschuld van een verkochte eigen woning;
  • Het afkopen van recht van onder meer erfpacht.

Mogelijk in drie jaren betalen

De jubelton mag in een keer worden uitgekeerd, maar mag ook over drie jaar gespreid worden. Wel is het belangrijk dat de ontvanger- of diens partner- ook twee jaar na de eerste schenking onder de veertig jaar oud is.

Voornemen ook in 2023

Het huidige kabinet heeft laten weten de jubelton ook in 2023 te willen handhaven en deze pas met ingang van 1 januari 2024 te willen afschaffen.

Andere mogelijkheden om kinderen te steunen

Naast de jubelton zijn er verschillende andere opties om (klein-) kinderen financieel te helpen bij de financiering van hun woning. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de jaarlijkse vrijstellingen op het gebied van schenken. Ook is het toegestaan dat kinderen een deel van het geld dat ze nodig hebben om een woning te kopen, lenen bij de ouders. Over die lening moet wel een rente worden betaald. Binnen bepaalde grenzen kunnen ouders besluiten jaarlijks een schenking te doen waarmee de kinderen deze rente betalen.

Voor jongeren is het op dit moment heel lastig een woning te kopen. Er zijn verschillende manieren waarop binnen familieverband geholpen kan worden om de financiering van een woning toch rond te krijgen. Wat een goede manier is, kan per situatie verschillen. Maar wil je hierover eens vrijblijvend met ons van gedachten wisselen dan doen wij dat graag. Wanneer je ons dit laat weten, maken wij hiervoor een afspraak.

Andere interessante nieuwsartikelen

Einde van een relatie? Pas ook de verzekeringen aan

Relaties tussen mensen ontstaan en kunnen ook weer eindigen. Het moment van de beëindiging van zo’n relatie is vaak een periode vol met emoties. Veel veranderingen, bijvoorbeeld in de woonsituatie vragen extra aandacht op het gebied van je verzekeringen. Met het krijgen van inzicht om welke verzekeringen het gaat en welke acties er nodig zijn helpt ons kantoor je graag.

04 jul. 2022 Meer lezen

Periodiek onderhoud: Niet alleen voor de auto maar ook voor de verzekering van de auto

De brandstofprijzen zijn de afgelopen periode sterk gestegen. Een daling op korte termijn is niet te verwachten. Een deel van de autobezitters probeert de stijgende kosten op te vangen door minder kilometers te rijden door wat vaker de fiets te pakken, met anderen mee te rijden of voor een vakantiebestemming te kiezen die dichter bij huis is. Ook is te zien dat meer mensen kiezen voor de aanschaf van een elektrische auto.

04 jul. 2022 Meer lezen

Je hebt nu lagere rente dan marktrente. Toch oversluiten?

In de afgelopen jaren was de rente voor hypotheken historisch laag. Voor veel mensen was dit reden om hun “dure” hypotheek over te sluiten naar een hypotheek met een lage rente. Consumenten die voor het eerst een hypothecaire geldlening afsloten profiteerden direct van deze lage rente. Het gevolg is dat veel huiseigenaren nu een hypotheek hebben waarvoor zij een rente betalen die lager is dan banken nu voor nieuwe hypotheken rekenen.

04 jul. 2022 Meer lezen

Makelaardij
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Hypotheken & Verzekeringen
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Back to top