Hypotheken & Verzekeringen

Hoelang heb jij nog recht op hypotheekrenteaftrekHoelang heb jij nog recht op hypotheekrenteaftrek
02 apr. 2024·
Leestijd:

Sinds 2001 mag de rente op een hypotheek die voor de eigen woning is aangegaan, maximaal 30 jaar lang in mindering worden gebracht op de inkomstenbelasting. In de komende jaren krijgen steeds meer mensen ermee te maken dat de door hen betaalde hypotheekrente niet langer “aftrekbaar” is.

De fiscale regeling

Sinds 2001 mag de rente op een hypotheek die voor de eigen woning is aangegaan, maximaal 30 jaar lang in mindering worden gebracht op de inkomstenbelasting. De 30 jaren hoeven niet aaneengesloten te zijn. In geval van verhuizen loopt de termijn gewoon door voor het hypotheekbedrag dat de eigenwoningbezitter al had. Voor een eventuele verhoging van de hypotheekschuld bij een duurdere woning gaat de 30 jaar in op het moment van het afsluiten van het nieuwe (hogere) leningsdeel.

2031 kanteljaar

Vanaf 2031 is het voor het eerst dat de 30-jaarstermijn is verstreken voor leningen die zijn afgesloten vóór 2001. Op dat moment eindigt dus de hypotheekrenteaftrek. Dit betekent in de praktijk dat de woonlasten voor deze huiseigenaren gaan stijgen.

Twijfel of belastingdienst dit goed kan verwerken

Vrij algemeen wordt verwacht dat de Belastingdienst niet beschikt over de informatie om te kunnen bepalen of de 30-jaarstermijn wel of niet al is verstreken. Dit betekent dat huiseigenaren zelf moeten aantonen dat zij nog recht hebben op hypotheekrenteaftrek. Dat kan erg lastig zijn wanneer in het verleden periodes zijn afgewisseld waarbij een huis werd gekocht en periodes waarin een huis werd gehuurd. Want voor het berekenen van de 30-jaarstermijn moet je dan alle periodes waarin voor een woning een hypotheek was gesloten bij elkaar optellen tot je de termijn van 30 jaar hebt bereikt.

Er wordt stevig nagedacht

Op dit moment wordt er in “Den Haag” stevig nagedacht hoe na 2031 met deze problematiek moet worden opgegaan. Daarbij wordt ook onderzocht of het wenselijk is om de bestaande hypotheekrenteaftrek gefaseerd af te schaffen. De inkomenseffecten voor mensen met een aflosvrije hypotheek zijn dan echter heel groot en zal zonder flankerend beleid niet goed zijn in te voeren.

Advies: Bewaar documenten goed

De kans is groot dat er in de komende jaren wijzigingen worden doorgevoerd met betrekking tot de fiscale behandeling van de eigen woning. Dat kan niet alleen via aanpassing van de hypotheekrente, maar ook via aanpassing van het eigen woningforfait. Uiteraard informeren wij de relaties van ons kantoor zo goed mogelijk over eventuele wijzigingen. In de tussentijd adviseren wij al onze relaties documenten die te maken hebben met hun hypotheek goed te bewaren. Wie weet komen deze in de komende jaren toch nog van pas.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met ons op!

Andere interessante nieuwsartikelen

Bouwkundige keuring bij het aankopen van een nieuw huis

De eerste bezichtiging is geweest, dit is echt jouw droomhuis! Vol goede moed ga je naar de tweede bezichtiging. Dan zie je ineens een vochtplek op de muur zitten en die schimmel op het kozijn zat er de eerste keer ook nog niet, toch? Tijdens de bezichtigingen kan het zijn dat je door een roze bril kijkt en hierdoor niet alle gebreken ziet. Hier kan een bouwkundige keuring je voor behoeden.

18 apr. 2024 Meer lezen

Makelaardij
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Hypotheken & Verzekeringen
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Back to top