Extreem stijgende bouwkosten vragen extra aandacht verzekerde bedragenExtreem stijgende bouwkosten vragen extra aandacht verzekerde bedragen
26 apr. 2022·
Leestijd:

De kosten om een woning te bouwen zijn razendsnel gestegen. Dit kan gevolgen hebben voor het bedrag waarvoor je jouw woning moet verzekeren, wil je na een grote schade de schade volledig vergoed krijgen.

Kosten zijn snel gestegen

De kosten in de bouw zijn enorm hard gestegen. Er is meer vraag naar vakmensen in de bouw dan het aanbod. Dit leidt al tot hogere loonkosten. Daarnaast zijn door verschillende oorzaken de bouwmaterialen fors in prijs gestegen. Alles bij elkaar leidt dit tot een sterke stijging van de bouwprijzen. Het einde van deze stijging is nog niet in zicht.

Snelheid is eruit

Naast het feit dat de prijzen om te bouwen hoger worden, wordt de termijn waarbinnen met de bouw kan worden begonnen langer. Aannemers hebben het druk. Vandaag bellen betekent niet dat men de volgende week met de bouw kan beginnen. De wachtlijst wordt alleen maar langer. Daarnaast zijn er ook steeds meer voorschriften vanuit de overheid waardoor het steeds meer tijd kost voordat met de bouw kan worden begonnen.

Gevolgen bij een forse schade

Krijgt jouw woning een forse schade, bijvoorbeeld een grote brand dan kan je met de effecten van deze ontwikkelingen te maken krijgen. Dat begint al met het feit dat je waarschijnlijk (veel) langer alternatieve huisvesting moet zoeken dan in het verleden nodig was. Dat kan een huurwoning zijn of een hotel. Aan beide opties kunnen forse kosten verbonden zijn. De meeste verzekeringen stellen voor deze kosten echter een maximum.

Daarnaast is het de vraag wat het maximum is dat de verzekering aan vergoeding voor de schade aan het pand uitkeert.

Herbouwwaarde of vaste, verzekerde som

Er zijn verschillende verzekeringen voor schade aan de woning. Er zijn verzekeringen die de herbouwwaarde vergoeden. Mits alle gegevens correct zijn aangeleverd geven veel verzekeraars een garantie tegen het risico dat de herstelkosten na een schade hoger blijken te zijn dan het bedrag dat u verzekerd heeft.

Maar er zijn ook verzekeringen waarbij er vaste, maximale verzekerde bedragen gelden. Bij die verzekeringen loop je dus het risico dat je na een schade, als gevolg van de sterk gestegen bouwkosten, een deel van de schade niet krijgt uitgekeerd. Dit kan ook al bij een kleinere schade gevolgen hebben. Is een pand voor bijvoorbeeld €400.000,- verzekerd en is de werkelijke, actuele herbouwwaarde €500.000,- dan kan een verzekeringsmaatschappij zich op het standpunt stellen dat slechts 80% van de waarde van het pand is verzekerd. Is de schade bijvoorbeeld €100.000,- dan kan de verzekeraar in dat geval besluiten om ook maar 80% van deze schade, dus €80.000,- te vergoeden.

Wijzigingen melden

Is de woning onlangs verbouwd of ga je dat binnenkort doen, informeer ons dan daarover. Wij onderzoeken dan of dit gevolgen heeft voor de verzekering van het pand.

Weet je niet of jouw woning op basis van de herbouwwaarde is verzekerd of tegen een vast bedrag, dan kunt je ons uiteraard even bellen of mailen. Wij zoeken het graag voor je uit.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met ons op!

Andere interessante nieuwsartikelen

Prinsjesdag 2022: wat betekent dit voor jou op het gebied van wonen?

Het is, door de coronacrisis, even geleden dat we Prinsjesdag - inclusief Glazen Koets en een horde aan mensen – op televisie konden aanschouwen. Omdat er op het moment veel te doen is over bijvoorbeeld de torenhoge energieprijzen, is iedereen erg benieuwd naar de plannen van de regering. Wij vertellen je in een notendop wat je de komende tijd kan verwachten op het gebied van wonen.

21 sep. 2022 Meer lezen

Dé badkamertrends van 2022

Het is je vast wel opgevallen dat badkamers met de jaren meer hip en trendy worden. Waar het voorheen vooral een praktische ruimte was om te douchen, badderen of om je tanden te poetsen, wil het oog tegenwoordig ook wat. Badkamers worden geïnspireerd op luxe, hotels en wellness. Heb je deze zomer eindelijk tijd om de badkamer aan te pakken en wil je bij de inrichting hiervan ook iets meer de trends gaan volgen? Wij zetten in deze blog alle badkamertrends van 2022 voor je op een rij!

12 sep. 2022 Meer lezen

Verschil waardebepaling, waarde indicatie en taxatie

Bij het verkopen van je woning komen verschillende zaken om de hoek kijken. Het is begrijpelijk dat er in dit proces vragen opspelen. Een voorbeeld hiervan is het verschil tussen een waardebepaling, waarde indicatie en taxatie. Want alle drie bepalen de waarde, toch? Dat klopt in zekere zin. In de verschillende stadia van het (ver)kopen van een huis zijn verschillende documenten van toepassing. Wij leggen ze graag even uit, zodat jij weet op welke manier je kunt bepalen hoeveel je huis waard is.

25 aug. 2022 Meer lezen

Makelaardij
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Hypotheken & Verzekeringen
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Back to top