Hypotheken & Verzekeringen

Een fietsstraat of fietspad is niet hetzelfdeEen fietsstraat of fietspad is niet hetzelfde
06 mrt. 2024·
Leestijd:

Er komen in Nederland steeds meer fietsstraten. Met aan het begin van de weg een bord waarop te lezen is dat de auto op deze straat “te gast” is. Wat betekent dit en wat is het verschil tussen een fietsstraat en een fietspad?

Fietspad bord

Fietspad

Een fietspad is een weggedeelte of een vrij liggend pad dat specifiek is bestemd voor fietsers en snorfietsers. Van een fietspad mogen brommers of auto’s geen gebruik maken.

Fietsstraat bord

Fietsstraat

Een fietsstraat is (vaak) een brede straat die is ingericht als fietsroute. Automobilisten mogen hier wel rijden. De auto is echter te gast en dit betekent dat de automobilist zijn snelheid dient te matigen en ruim baan moet geven aan fietsers.

In de wet geen aparte status

Het klinkt misschien merkwaardig. Maar in Nederland hebben, anders dan bijvoorbeeld in België, fietsstraten geen aparte status in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens, RVV. Dit betekent dat fietsers zoveel als mogelijk rechts moeten houden en dat maximaal twee personen naast elkaar mogen rijden mits zij anderen daarbij niet hinderen. Veel fietsers zijn zich er niet van bewust dat wanneer zij rijden op een fietsstraat zij geen bijzondere privileges hebben. Voor automobilisten is het daarom belangrijk om bij het rijden in fietsstraten, nog meer dan bij normale wegen, rekening te houden met de kwetsbaarheid en soms niet goed te voorzien gedrag van fietsers.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met ons op!

Andere interessante nieuwsartikelen

Bouwkundige keuring bij het aankopen van een nieuw huis

De eerste bezichtiging is geweest, dit is echt jouw droomhuis! Vol goede moed ga je naar de tweede bezichtiging. Dan zie je ineens een vochtplek op de muur zitten en die schimmel op het kozijn zat er de eerste keer ook nog niet, toch? Tijdens de bezichtigingen kan het zijn dat je door een roze bril kijkt en hierdoor niet alle gebreken ziet. Hier kan een bouwkundige keuring je voor behoeden.

18 apr. 2024 Meer lezen

Makelaardij
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Hypotheken & Verzekeringen
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Back to top