AOW-leeftijd in 2022: 66 jaar en 7 maandenAOW-leeftijd in 2022: 66 jaar en 7 maanden
28 jan. 2022·
Leestijd:

In 2022 stijgt de leeftijd waarop iemand AOW-ontvangt naar de leeftijd van 66 jaar en zeven maanden. Hoe komt men aan die termijn?

AOW-leeftijd en resterende levensverwachting

De termijn waarop mensen voor het eerst een uitkering ontvangen op grond van de Algemene Ouderdomswet, AOW, is gekoppeld aan de resterende, statistische levensverwachting van iemand van 65 jaar. Jaarlijks berekent het Centraal Bureau voor de Statistiek deze levensverwachting. Stijgt de gemiddelde levensverwachting, dan kan dat tot gevolg hebben dat de leeftijd van de AOW op een later moment ingaat.

Voorlopig niet later dan 67 jaar

In 2022 gaat de AOW-leeftijd in op 66 jaar en zeven maanden. In 2023 wordt dit 66 jaar en 10 maanden. Voor de jaren 2025, 2026 en 2027 wordt de ingangsleeftijd van de AOW 67 jaar.

Veel mensen hebben geen idee

Veel mensen hebben geen idee wat hun inkomen in de toekomst zal zijn. Wij kunnen dat goed begrijpen. Want wij zien steeds vaker dat de datum van ingang van de AOW, niet gelijk loopt met het afscheid van het arbeidzame leven. De een stopt eerder dan de AOW-leeftijd met werken. De ander gaat juist, al dan niet voor een minder aantal uren, gewoon door met het verrichten van betaalde arbeid. Daarnaast is de AOW vaak maar één van de bronnen van inkomen. Naast de AOW hebben veel mensen nog pensioenrechten opgebouwd bij werkgevers bij wie zij in het verleden hebben gewerkt. Wij zien dat veel mensen in het verleden ook een of meer lijfrentes hebben afgesloten als extra inkomen na pensionering. Weinig mensen hebben in beeld wat al die verschillende uitkeringen nu precies wanneer opleveren.

Advies: verdiep je eens in jouw toekomstig inkomen

Heb je op dit moment geen idee wat na pensionering jouw toekomstig inkomen is, dan adviseren we je hierop je toch eens te gaan oriënteren. Via een bezoek aan de overheid site https://www.mijnpensioenoverzicht.nl vind je al snel veel informatie over jouw financiële situatie na pensionering. Heb je in het verleden pensioenrechten opgebouwd, dan krijg je waarschijnlijk elk jaar van de pensioenuitvoerder een Uniform PensioenOverzicht. Ook dit overzicht geeft informatie over jouw toekomstig inkomen.

Natuurlijk helpen wij je graag

Het spreekt vanzelf! Natuurlijk helpen wij je graag een beeld te krijgen wat jouw inkomen na pensionering zal zijn. Wanneer je dat wilt, kijken wij daarbij ook naar de lasten die je op dat moment hebt. Bijvoorbeeld de lasten van de hypotheek die misschien nog rust op jouw woning.

Samen met jou zetten we graag de inkomsten en uitgaven waarmee je rekening moet houden op een rij. Zijn de verwachte uitgaven hoger dan de verwachte inkomsten dan denken wij graag mee over de mogelijkheden om dit meer in balans te krijgen. Bijvoorbeeld door een deel van de waarde van de woning contant te maken, wanneer je beschikt over een eigen woning.

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

Andere interessante nieuwsartikelen

Wanneer laat je een taxatierapport opstellen, en wanneer volstaat een waardebepaling?

Bij het kopen van een nieuwe woning, het verbouwen van je huidige woning of bij het aanvragen van een echtscheiding, moet je in bijna alle gevallen een taxatierapport laten opstellen voor je geldverstrekker. Deze geldverstrekker of bank wil de waarde van jouw huis weten om zo de lening te kunnen inschatten. Toch is een taxatierapport niet altijd verplicht, en volstaat een gratis waardebepaling. Maar wanneer laat jij een taxateur bij je langskomen en wanneer niet? Na het lezen van deze blog heb jij een duidelijk antwoord op deze vraag!

21 mrt. 2023 Meer lezen

Besparen op vaste lasten

Besparen op vaste lasten, wie wil dat nou niet? Heb jij een droomwoning op het oog, maar vind je het spannend of je het gaat redden in combinatie met je vaste lasten? Of zit jij goed in je huidige woning, maar wil je wat geld besparen? Lees dan vooral verder!

27 feb. 2023 Meer lezen

Makelaardij
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Hypotheken & Verzekeringen
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Back to top