Hypotheken & Verzekeringen

Als een ouder komt te overlijdenAls een ouder komt te overlijden
06 mrt. 2024·
Leestijd:

Bijna alle ouders vinden het belangrijk dat hun minderjarige kinderen na het overlijden van beiden of één van hen, op dezelfde manier kunnen blijven leven, studeren en zich ontwikkelen. Om dat te realiseren is het wel verstandig een aantal zaken te regelen.

Alleenstaande ouders

Nederland telt ongeveer 600.000 eenoudergezinnen. Dat is ongeveer 23 procent van de gezinnen. In de meeste gevallen gaat het om een alleenstaande moeder met een of meer kinderen. Wanneer zo’n alleenstaande ouder komt te overlijden zal de zorg voor de minderjarige kinderen moeten worden overgenomen door een ander. Dat geldt natuurlijk ook wanneer beide ouders komen te overlijden.

Wie wordt de voogd

Wie na het overlijden van de ouder(s) de voogd wordt en daarmee de zorg van de kinderen op zich neemt verschilt per situatie. In het algemeen geldt daarbij het volgende:

  • Hebben beide ouders het gezag en overlijdt één van hen dan krijgt de andere ouder automatisch alleen het gezag.
  • Heeft een van de ouders alleen het gezag over het kind en komt deze ouder te overlijden dan bepaalt de rechter wie het gezag krijgt. Dat kan (wanneer die bekend is) de andere ouder zijn. Maar de rechter kan ook iemand anders als voogd benoemen.

Ouders kunnen bij leven voogdijschap regelen

Tijdens het leven kunnen ouders zelf al aangeven wie zij graag door de rechter als voogd benoemd willen zien. Dit kan op twee manieren:

Voogdij heeft ook financiële gevolgen

In onze adviespraktijk zien wij vaak dat ouders informeel met een broer of zus afspreken dat zij voogd worden wanneer het noodlot toeslaat. Zo’n toezegging is lief. Maar het is goed om ook met elkaar tijdig na te denken wat de gevolgen zijn indien onverhoopt zo’n situatie ontstaat. De financiële impact kan heel groot zijn voor de voogd die onverwacht de zorg van een of meer kinderen erbij krijgt. Er zijn kosten voor eten, kleding, ontspanning, school. Ook zullen er mogelijk aanpassingen in de woning moeten plaatsvinden. Alles bij elkaar lopen deze kosten fors op. Iemand kan wel bereid zijn het voogdijschap op zich te nemen, maar kan die dat ook financieren? Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft berekend dat voor een tweeoudergezin één kind gemiddeld 15 procent van het besteedbaar inkomen kost.

Regel voogdij goed

Je hoopt natuurlijk dat het nooit zover zal komen. Maar het is toch verstandig om tijdens je leven de voogdij van jouw kinderen te regelen indien de ouder(s) komen te overlijden. De financiële gevolgen kun je opvangen via een speciale verzekering die na het overlijden aan de voogd een uitkering geeft waarmee de kosten van het voogdijschap kunnen worden opgevangen. Daarnaast geeft de verzekering jaarlijks aan de kinderen een uitkering tot zij meerderjarig zijn. Het bijzondere aan deze verzekering is dat de verzekering je ook helpt bij het vastleggen van jouw wensen rondom het voogdijschap. Zelfs biedt deze verzekering praktische ondersteuning bij het regelen van de nalatenschap en voogdij indien het overlijden plaatsvindt. De premie voor deze verzekering is laag in vergelijking met de zekerheid die je voor de voogd en jouw kinderen regelt.

Niet uitstellen

Het is onze ervaring dat veel ouders weten dat het verstandig is om dit te regelen, maar dit bewust en onbewust telkens uitstellen. Misschien dat dit artikel net het zetje geeft om dit nu toch wel te doen. Wanneer je contact met ons opneemt regelen wij dit graag voor je.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met ons op!

Andere interessante nieuwsartikelen

Makelaardij
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Hypotheken & Verzekeringen
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Back to top