Hypotheken & Verzekeringen

Aandacht voor de open haard en houtkachelAandacht voor de open haard en houtkachel
05 jan. 2022·
Leestijd:

Door de gestegen prijzen van gas en elektriciteit is te zien dat meer mensen de open haard of houtkachel gebruiken om daarmee de kosten van energie te beperken. Naast mooi droog en gekloofd hout worden ook verzaagde pallets en oude planken opgestookt.

Overlast neemt toe

Wanneer één bewoner in de wijk zijn open haard aansteekt, zal dat vaak niet leiden tot overlast. Maar wanneer veel mensen in de wijk dit op hetzelfde moment doen dan kan de overlast groot worden, zeker wanneer het hout niet droog of geschikt is. Pallets bijvoorbeeld bevatten vaak blokken die van geperste houtvezels met lijm en bindmiddelen zijn gemaakt. Bij verbranding kan dit leiden tot veel overlast voor mens en milieu.

Risico op schoorsteenbrand neemt toe

Bij het gebruik van een open haard of houtkachel ontstaan vaak onverbrande brandstofdeeltjes die zich tegen de schoorsteenwand afzetten en kunnen aankoeken tot een dikke laag teerachtige substantie met de naam creosoot. Creosoot ontbrandt bij ongeveer 500 graden. Deze temperatuur kan in een rookkanaal gemakkelijk bereikt worden.
Een schoorsteenbrand kan angstige momenten opleveren. Vlammen vliegen uit de schoorsteen en doordat de schoorsteen zuurstof aanzuigt kan een imponerend, loeiend geluid ontstaan.

De schade kan groot zijn

Een brand in de schoorsteen kan leiden tot forse schade aan de woning en via bijvoorbeeld rookontwikkeling ook aan de inboedel. Normaal gesproken worden die schades vergoed via de verzekering van de woning (opstalverzekering) of inboedel (inboedelverzekering).
Veel verzekeringsmaatschappijen bepalen in hun verzekeringsvoorwaarden dat er alleen een vergoeding van schade plaatsvindt indien de eigenaar van de woning/inboedel de woning in voldoende mate heeft onderhouden. Voor wat betreft de schoorsteen betekent dit dat deze periodiek schoongemaakt moet worden.

Ons dringende advies is de schoorsteen minimaal jaarlijks te laten vegen. Kies daarbij een bedrijf dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB).
Zorg daarbij dat je een nota ontvangt voor de kosten van reiniging en bewaar deze zodat je, wanneer je te maken krijgt met een schoorsteenbrand, eenvoudig kunt aantonen dat je hebt voldaan aan de normaal te stellen eisen aan onderhoud van jouw schoorsteen.

Andere interessante nieuwsartikelen

Hierom zetten wij social media in bij de verkoop van jouw huis

Klaar met werk, heerlijk! Even lekker scrollen op Facebook, Instagram en LinkedIn. Je bent niet de enige die dit doet. Inmiddels gebruiken 14,1 miljoen mensen in Nederland social media! Stel je eens voor hoeveel mensen jouw woning zien als wij jouw woning promoten op social media! Maar heeft het inzetten van social media ook echt positieve invloed op de verkoop van jouw woning? Wij vertellen het je in onze blog.

24 jul. 2023 Meer lezen

Makelaardij
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Hypotheken & Verzekeringen
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Back to top

Leuke baan zoekt jou!

Commercieel talent?

Bekijk vacature!