5 tips om je tuin te verduurzamen


5 tips om je tuin te verduurzamen
18 mei 2022·
Leestijd:

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en wordt al steeds meer een bepaalde vorm van leven en wonen. Maar, waar moet je beginnen? Gooi jij het roer gelijk drastisch om of begin je met een paar kleine stappen? In deze blog helpen we je alvast op weg. In de tuin zijn namelijk een aantal aanpassingen mogelijk om jouw tuin te verduurzamen. Wil je weten welke dit zijn? Bekijk dan deze 5 tips.

Tip 1: Groen moet je doen!

Geen groene vingers? Dan is het goed te begrijpen dat je gras en planten vervangt door tegels. Dat kan best mooi zijn, maar heel duurzaam is het niet.

Veel tegels laten namelijk geen water door. Planten en gras zorgen daarentegen voor een goede afwatering van het regenwater. Zorg dus voor voldoende groen in je tuin.

Tip 2: Laat het gaan

Deze tip is dé gouden tip voor mensen die niks met tuinieren hebben. Het is namelijk hartstikke duurzaam om helemaal niks aan jouw tuin te doen. Heerlijk toch! Op deze manier zit de grond namelijk boordevol voedingsstoffen. Ook het tuinafval kan blijven liggen, dit wordt vanzelf omgezet naar voeding voor de planten.

Maar het oog wil ook wat, en tussen het metershoge onkruid gaan barbecueën is niet echt ideaal. Gelukkig zijn hier oplossingen voor. Zo kan je bodembedekkers tussen je planten plaatsen of de grond bedekken met houtsnippers. Dit houdt het onkruid tegen.

Tip 3: Vang je water op

In Nederland is het weer altijd onzeker. De ene week regent het iedere dag en de andere week valt er geen druppel naar beneden. Maak daarom gebruik van een regenwateropvangsysteem waarmee je in de droge periode de planten kan voorzien van water.

Een andere tip om water te besparen is om jouw planten al vanaf het begin om de paar dagen water te geven in plaats van elke dag. Door dit te doen, gaan de wortels zelf opzoek naar water. Jouw planten zullen dan minder snel uitdrogen tijdens drogere periodes.

Tip 4: Duurzaam dak

Heb je het nu echt helemaal te pakken? Verduurzaam dan ook je dak! Om ervoor te zorgen dat niet al het regenwater gelijk het riool instroomt, kun je een sedumdak nemen. Dit is een dak begroeid met gras of planten. Je kunt dit toepassen op het dak van jouw woning, de garage, een schuur misschien wel jouw fietsenhok.

Als je ervoor kiest om een sedumdak op jouw woning te (laten) maken, komt er een tweede pluspunt bij kijken. Doordat het dak bedekt is met planten, zal jouw huis in de zomer koeler blijven. Hierdoor maak je minder gebruik van de airco, wat ook weer een mooie bijdrage is aan een duurzamer leven.

Tip 5: Verzamel beestjes

Het is begrijpelijk dat deze tip je niet direct aanspreekt, maar het hebben van veel beestjes in jouw tuin is minder vervelend dan je denkt. Veel beestjes in de tuin zorgt voor een goede biodiversiteit. De biodiversiteit regelt namelijk het klimaat en de waterkringloop, zuivert water en lucht, breekt organisch afval af, is een bron van voedingsstoffen en doet nog veel meer.

En zeg nou eerlijk, hoe leuk is het als je allemaal vogeltjes en vlinders in jouw tuin hebt rondvliegen? Insecten merk je bijna niet op, maar die zorgen ervoor dat je een vruchtbare bodem hebt, waardoor jouw planten beter kunnen groeien. Veel beestjes in jouw tuin is dus een goed teken!

Andere interessante nieuwsartikelen

Einde van een relatie? Pas ook de verzekeringen aan

Relaties tussen mensen ontstaan en kunnen ook weer eindigen. Het moment van de beëindiging van zo’n relatie is vaak een periode vol met emoties. Veel veranderingen, bijvoorbeeld in de woonsituatie vragen extra aandacht op het gebied van je verzekeringen. Met het krijgen van inzicht om welke verzekeringen het gaat en welke acties er nodig zijn helpt ons kantoor je graag.

04 jul. 2022 Meer lezen

Periodiek onderhoud: Niet alleen voor de auto maar ook voor de verzekering van de auto

De brandstofprijzen zijn de afgelopen periode sterk gestegen. Een daling op korte termijn is niet te verwachten. Een deel van de autobezitters probeert de stijgende kosten op te vangen door minder kilometers te rijden door wat vaker de fiets te pakken, met anderen mee te rijden of voor een vakantiebestemming te kiezen die dichter bij huis is. Ook is te zien dat meer mensen kiezen voor de aanschaf van een elektrische auto.

04 jul. 2022 Meer lezen

Je hebt nu lagere rente dan marktrente. Toch oversluiten?

In de afgelopen jaren was de rente voor hypotheken historisch laag. Voor veel mensen was dit reden om hun “dure” hypotheek over te sluiten naar een hypotheek met een lage rente. Consumenten die voor het eerst een hypothecaire geldlening afsloten profiteerden direct van deze lage rente. Het gevolg is dat veel huiseigenaren nu een hypotheek hebben waarvoor zij een rente betalen die lager is dan banken nu voor nieuwe hypotheken rekenen.

04 jul. 2022 Meer lezen

Makelaardij
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Hypotheken & Verzekeringen
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Back to top