Hypotheken & Verzekeringen

Mijn eerste huis

Als starter zet je de eerste stappen op de woningmarkt. Je wilt een huis kopen, een lening afsluiten, en precies weten wat erbij komt kijken. Bij Huizing Totaal Advies wijzen we je de weg en helpen we je met alles wat je nodig hebt om je droomhuis te vinden en financieren.

Wat wij voor jou als starter doen

Eerste huis kopen
Het kopen van je eerste huis is spannend en het lijkt soms onmogelijk. Bij Huizing Totaal Advies kijken we naar wat wél kan en bieden we je inzicht in je mogelijkheden. We begrijpen dat het aanschaffen van je eerste woning een opwindende en uitdagende stap is, en we staan klaar om je te begeleiden bij elke stap van het proces.
Je eerste lening
Waarschijnlijk is dit de eerste hypotheek die je afsluit, en er komt van alles bij kijken. Als starter kun je profiteren van verschillende voordelen. Bij Huizing Totaal Advies vertellen we je graag welke voordelen dat zijn en begeleiden we je door het hele proces.
En antwoord op al je vragen
Als specialisten in makelaardij, hypotheken en verzekeringen hebben wij antwoord op al jouw woonvragen. Of je nu begeleiding zoekt bij het kopen of verkopen van een woning, het regelen van een hypotheek, of het afsluiten van verzekeringen, bij Huizing Totaal Advies staan we voor je klaar om je te adviseren en te ondersteunen.

Je Eerste Huis Kopen

Er komt veel bij kijken
Het kopen van je eerste huis is een spannende stap. Of je nu een starterswoning zoekt of een ruim opknaphuis, er moet veel gebeuren voordat je de sleutel in handen hebt.

Voorbereid met het totaaladvies van Huizing
Het proces kan overweldigend zijn, en het is een grote financiële beslissing. Bij Huizing Totaal Advies zorgen we ervoor dat je goed voorbereid bent.

Onafhankelijk advies
We bieden je alle informatie en hulp die je nodig hebt om het koopproces met vertrouwen in te gaan. Ons onafhankelijke advies helpt je bij elke stap van je woonreis: van het kopen van een woning, het afsluiten van een passende hypotheek, tot het verzekeren van je huis en inboedel.

Huizing totaal advies starters

Gratis startersgesprek (en kennismaking)

Wij ondersteunen je volledig bij deze grote aankoop. Dat begint bij vragen als:

 • Wat kan en wil je lenen?
 • Hoeveel spaargeld kan en wil je inleggen?
 • Wat is het verschil tussen een startershypotheek en een starterslening?
 • Kan ik een hypotheek krijgen met studieschuld?
 • Ik heb geen vast contract, kan ik toch een hypotheek krijgen?

Wij vertellen je graag meer over deze belangrijke stappen en staan klaar om al je vragen hierover te beantwoorden. Wil je een kennismakingsgesprek met een van onze makelaars? Vul dan het formulier in.

Jouw eerste hypotheek afsluiten

Persoonlijk
Wij bieden je de best passende hypotheek, zonder kleine lettertjes. Bij Huizing Totaal Advies zorgen we ervoor dat jij zorgeloos kunt wonen in je droomhuis, met volledige financiële rust. Of je nu een starter, doorstromer of in een specifieke situatie bent, wij geven je persoonlijk advies, afgestemd op jouw unieke behoeften en wensen.
Deskundig
Bij Huizing Totaal Advies beschikken onze hypotheekexperts over jarenlange ervaring en blijven ze continu hun kennis bijschaven door regelmatige opleidingen en trainingen. Voor ons is het vanzelfsprekend om altijd up-to-date te zijn met de nieuwste trends en ontwikkelingen in de hypotheekwereld, zodat we jou optimaal kunnen adviseren.
Onafhankelijk
Ons advies bij Huizing totaal advies is 100% onafhankelijk. Wij zijn niet gebonden aan specifieke hypotheekverstrekkers, waardoor de keuze voor een geldverstrekker volledig wordt bepaald door jou, op basis van jouw wensen en mogelijkheden.

Kijken naar de Mogelijkheden

Genoeg mogelijkheden voor jou
Het lijkt tegenwoordig voor starters op de woningmarkt bijna onmogelijk om een huis te kopen. Hoewel het inderdaad uitdagender is geworden, zijn er nog genoeg mogelijkheden om toch je eerste woning te bemachtigen. Bij Huizing Totaal Advies helpen we je graag door naar jouw specifieke opties te kijken.

Ondersteuning bij je Eerste Huis
Wij willen graag een rol spelen in jouw reis naar je eerste huis. We ondersteunen je bij het aankopen van je woning, het kiezen van de juiste hypotheek en alles wat daarbij hoort. Heb je nog niet veel kennis over het kopen van een huis of over hypotheken? Geen zorgen, daar kunnen wij je mee helpen.

Deskundig Advies en Begeleiding
Wij begeleiden dagelijks mensen bij het verwerven van hun eerste woning en geven passend advies over hypotheken. Laat ons je helpen bij het verkennen van de mogelijkheden en het nemen van weloverwogen beslissingen op weg naar jouw eerste huis.

Plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek

Wat Kost het?

Hypotheek die past bij jou
Bij Huizing Totaal Advies kun je rekenen op een hypotheek die perfect bij jou past. Met het advies van onze deskundige adviseurs betaal je maandelijks niet te veel en voldoet je hypotheek aan al je wensen en voorwaarden. We geven je helder inzicht in wat je precies kunt lenen, zodat je met vertrouwen een beslissing kunt nemen.

Bespaar geld
Dankzij ons advies bespaar je maandelijks geld, omdat we ervoor zorgen dat je hypotheek aansluit bij jouw specifieke situatie. We vertellen je graag meer over onze tarieven en de mogelijkheden die passen bij jouw financiële doelen.

Aansluitend bij jouw wensen
Bij Huizing Totaal Advies ben je verzekerd van een hypotheek die perfect aansluit bij jouw wensen.

Hier Moet je als Starter op Letten

Inzicht in jouw financiële situatie
Als starter zijn er verschillende belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden, zowel voordat als tijdens het kopen van een huis. Voordat je een huis gaat kopen, is het essentieel om inzicht te krijgen in je financiële mogelijkheden.

Wat bepaalde de hoogte van jouw hypotheek?
De hoogte van je hypotheek wordt beïnvloed door diverse factoren, zoals je (gezamenlijke) eigen vermogen, eventuele schulden, en je bruto inkomen.

Kom jij in aanmerking voor vrijstelling van de overdrachtsbelasting?
Daarnaast is het voor starters gunstig om te onderzoeken of je in aanmerking komt voor vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Meer informatie hierover vind je verder op deze pagina. Bij Huizing Totaal Advies helpen we je graag bij het verkennen van deze aspecten, zodat je goed voorbereid je eerste woning kunt kopen.

Starters

Wanneer je een huis koopt, sluit je een hypotheek af. Als je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie ben je zeker van een verantwoorde lening. Dit betekent dat als jij door omstandigheden jouw hypotheek niet meer kan betalen, de Nationale Hypotheek Garantie jou een vangnet kan bieden. Denk hierbij aan omstandigheden als werkloosheid, scheidingen, of het verlies van je partner.

Wil jij in aanmerking komen voor een Nationale Hypotheek Garantie? Dan mag de koopsom of marktwaarde van de woning niet meer zijn dan €405.000. Als je energiebesparende voorzieningen neemt dan wordt dit bedrag verhoogd met 6%. Je inkomen bepaalt wat je maximaal kan lenen.

Bereken je maximale hypotheek

 • De koper is ouder dan 18 jaar en jonger dan 35 jaar
 • De koper koopt een woning
 • De koper heeft de vrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en dit kan hij of zij schriftelijk verklaren. Deze verklaring is op de website van de Belastingdienst te downloaden.
 • De koper woont zelf in de woning. De woning mag niet (onder)verhuurd worden. Hiervoor moet een verklaring worden ingevuld.
 • De waarde van de woning is niet hoger dan €440.000.

Als je in loondienst werkt, is het duidelijk wat er maandelijks op je rekening binnenkomt. Hierdoor is het inzichtelijk of je de lasten van de koopwoning die je op het oog hebt kunt dragen. Maar er zijn genoeg mensen die niet in (vaste) loondienst werken, maar op uitzendbasis of als flexwerker. Deze doelgroep kan tegenwoordig een hypotheek aanvragen op basis van een perspectiefverklaring of een arbeidsmarktscan.

Werk je een jaar of langer als flexwerker voor een uitzendorganisatie? Dan kun je een perspectiefverklaring aanvragen. In de perspectiefverklaring wordt vastgelegd dat er voor jou voldoende perspectief op de arbeidsmarkt is. Dit geeft de hypotheekverstrekker meer zekerheid.

Heb jij een tijdelijk contract of ben je flexwerker in loondienst? Dan is er de arbeidsmarktscan. Net als bij de perspectiefverklaring wordt er bij de arbeidsmarktscan gekeken naar de kansen die je hebt op de arbeidsmarkt. Meer informatie over de arbeidsmarktscan lees je hier: www.arbeidsmarktkansen.nl

Hier moet je op letten tijdens het uitbrengen van een bod

Heb jij je droomhuis gevonden en wil je gelijk actie ondernemen? Dan moet je eerst weten hoe je te werk moet gaan. Wij helpen je graag tijdens het aankopen van een woning en leggen we je graag de stappen uit die je moet ondernemen om een huis te kopen. In een markt met beperkt aanbod kan het biedingsproces ook anders verlopen. Juist in deze situatie is het verstandig om een aankoopmakelaar in te schakelen

Bereken van te voren wat je budget is

Bepaal eerst wat het huis waard is zodat je vervolgens kunt uitrekenen hoeveel geld er nodig is. Om te bepalen wat een goed bod is, kun je een woning van te voren laten taxeren. Bereken als je een bod gaat uitbrengen je gewenste bod, maar ook het bod wat je maximaal kan uitbrengen. Ga dan ook nooit over dit bedrag heen, je wilt niet het risico lopen dat je het huis krijgt en je het uiteindelijk toch niet kan betalen. Ga na wat je kunt lenen. Denk ook even aan de kosten die je kwijt bent aan de verhuizing zelf, hier moet je ook rekening mee houden tijdens het bieden. Er moet wel geld overblijven voor eventuele reparaties, nieuwe meubels of een verhuisbedrijf.

Het bod uitbrengen

Spannend! We gaan ons openingsbod uitbrengen. Helaas is er nog geen regel of formule uitgevonden waarmee je altijd het perfecte openingsbod doet. Dit komt omdat er veel factoren een rol spelen bij de waarde van een huis. Zorg er wel voor dat je niet gelijk hoog inzet, dan kan je altijd nog hoger bieden als er een tegenbod komt. Daarnaast wil je wel serieus genomen worden als koper en je wilt niet de verkoper kwetsen door een veel te laag bod uit te brengen. Dit kan er voor zorgen dat de gunfactor omlaag gaat als je uiteindelijk hoger wilt bieden. Als jouw bod dichtbij het bod van andere bieders ligt, moet de verkopende partij een keuze gaan maken. De keuze voor de verkoper is vaak deels gebaseerd op een gunfactor, daarom wil je dat de verkoper jou de woning gunt. Laat je daarom altijd van je goede kant zien bij de verkoper.

Weet je nog niet zeker of je de financiering rond krijgt of wil je bijvoorbeeld nog een bouwkundig onderzoek laten doen? Neem dat dan als voorbehoud mee in je bod. Als je het eens bent over de prijs, kun je een optie op het huis vragen bij de makelaar of de verkoper. De eigenaar mag het huis dan enkele dagen niet aan een ander verkopen.

Overdrachtsbelasting betaal je wanneer je een pand of een stuk grond koopt. Ook wanneer je rechten van een pand of een stuk grond koopt, betaal je overdrachtsbelasting. Om starters aan een woning te helpen, hoeven huizenkopers tussen de 18 en 35 jaar deze belasting niet te betalen. Dit geldt echter alleen wanneer je een huis koopt van maximaal €440.000. In januari 2023 is het maximale bedrag verhoogd van €400.000 naar €440.000. Dit in verband met de verhoogde huizenprijzen.

Starterslening

De starterslening is een lening die je een nét wat hoger budget geeft om een eerste woning aan te kopen. De starterslening wordt naast de hypotheek afgesloten. De lening overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van de woning en de maximale hypotheek. Voor het afsluiten van de starterslening betaal je eenmalig €750. De voorwaarden van de starterslening verschilt per gemeente, vraag dus altijd goed bij jouw gemeente na wat de voorwaarden zijn.

Voorwaarden voor een starterslening:

 • Je koopt een eerste woning waar jij zelf in gaat wonen.
 • De gemeente waar jij woont biedt een starterslening aan. Ook bepalen zij de voorwaarden, let daar dus goed op!
 • Je sluit een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie.
 • De rentevaste periode bedraagt 15 jaar.
 • Je kunt meestal maximaal 20% van de koopsom lenen + aankoopkosten van de woning.
 • Je hebt niet te veel eigen geld (maximaal €50.000 euro als je alleen bent en €100.000 met een partner).
 • Je mag geen andere leningen afsluiten voor de aankoop van je woning.
 • Je betaalt 2 keer notariskosten, omdat een starterslening een dubbele hypotheek is.

Meer info over hypotheekadvies

Als starter heb je misschien nog niet de top van jouw loopbaan bereikt, wat meer dan logisch is. Dat kan betekenen dat je met jouw huidige inkomen dat droomhuis nog niet kunt kopen. Je kunt er dan voor kiezen om je ouders of grootouders te vragen borg te staan voor jouw hypotheek. Dat betekent dat zij garant staan voor de afbetaling van jouw hypotheek, mocht jou dat niet lukken. De hypotheek zelf komt wel gewoon op jouw naam en de maandelijkse lasten betaal je ook zelf. Pas als het misgaat, kan de hypotheekverstrekker een beroep doen op de borgstelling.

Je vraagt je misschien af: kan ik een huis kopen met een studieschuld? Ja, dat kan. Echter heeft dit wel wat gevolgen voor de maximale hypotheek.

Maximale hypotheek
Hoeveel je maximaal kunt lenen voor je hypotheek hangt af van je inkomen, schulden, en studieschuld. De bank of hypotheekverstrekker kijkt naar het bedrag dat je maandelijks aan DUO betaalt en trekt dit af van je maximale netto maandlasten voor je hypotheek. Ook andere leningen en bedragen die je terugkrijgt van de Belastingdienst (zoals hypotheekrenteaftrek) worden meegerekend.

Meer hypotheek in 2024
In 2024 kun je meer hypotheek krijgen vergeleken met voorgaande jaren. Dit komt omdat de bank of hypotheekverstrekker vanaf 2024 kijkt naar wat je betaalt aan rente en aflossing van je studieschuld. Voorheen keken ze naar je oorspronkelijke studieschuld na je studie.

Maximale hypotheek bij minder of niet betalen van studieschuld
De bank of hypotheekverstrekker houdt rekening met de mogelijke kosten van je studieschuld als je:

 • Nog niet bent begonnen met betalen (aanloopfase);
 • Tijdelijk minder betaalt vanwege een laag inkomen (DUO heeft het bedrag aangepast op basis van je draagkracht);
 • Tijdelijk niet betaalt (aflossingsvrije periode).

De bank gaat dan uit van het bedrag dat je per maand zou moeten betalen voor je studieschuld.

Meer hypotheek bij extra aflossen
Als je extra aflost op je studieschuld, dalen je maandlasten bij DUO. Hierdoor wordt je maximale hypotheek hoger.

Ook een vrijblijvend startersgesprek?

Maak kennis met onze adviseurs en krijg gratis inzicht in jouw situatie, de markt en je financiële mogelijkheden

8.8 Mevr. H. Visser-van der Pers Zonnehorst 6 02 jul. 2024

Prettig en toch zakelijk met veel uitleg over gang van zaken. Deskundig advies en ondersteuning in bijkomende zaken

10 Anoniem Golfslag 159 06 mei 2024

Dit is inmiddels de 3e keer dat ik samenwerk met Huizing in zowel de aankoop- als verkoop. Ook met hele bijzondere omstandigheden. Ik ben enorm tevreden over hun en natuurlijk vooral Peter Wolff als...

10 Mevr. A.D. Klei Framaheerd 69 15 apr. 2024

Fijne samenwerking en hulp en begeleiding gehad! communicatie ook top, laagdrempelig kantoor. .

9.8 JM Bijlsma Hoofdweg 374 07 feb. 2024

Er ging niets fout. Zeer goed geadviseerd in vraagprijs en onderhandelingen. Kortom zeer tevreden. Ook heel prettig persoonlijk contact, wat ik ook belangrijk vind.

9.8 Anoniem Prins Bernhardlaan 13 08 dec. 2023

Het contact liep heel plezierig. Goed bereikbaar en zorgvuldig. Begeleide zowel de verkoop van het huidige huis als de koop van een ander huis heel correct.

8.8 Anoniem Vosbergerlaan 37 16 okt. 2023

Het contact verliep heel soepel. We konden met al onze vragen terecht.. zonder hem hadden we ons huis niet zo snel en makkelijk verkocht.

10 Anoniem Duinstraat 15 28 aug. 2023

De makelaar was een professional met kennis van de lokale omgeving. Hij heeft de juiste strategie gezet en gevolgd. Hij was erg kundig en prettig. Vlotte afhandeling.

10 Anoniem Ooster Badstraat 51 18 jul. 2023

Open en eerlijk naar alle partijen. Heel prettig is dat alles wordt teruggekoppeld. Doet wat hij zegt en zegt wat hij doet. Daarnaast goede kennis van zaken.

9.5 Anoniem Hogestukken 11 22 jun. 2023

Fijne gesprekken. Er werd de tijd genomen om alles uit te leggen en door te nemen. Verder heldere tijdige communicatie.

10 Dhr. H. Bartels Groote Veen 2 L 23 mei 2023

De medewerkers van Makelaardij Huizing zijn een absolute aanrader bij de koop/ verkoop van uw woning. Wij zijn zeer tevreden over de communicatie van het team Huizing. In het bijzonder met Peter...

Makelaardij
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Hypotheken & Verzekeringen
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Back to top