Hypotheken & Verzekeringen

Ben jij een doorstromer op de woningmarkt?

Overweeg je jouw huidige koophuis te verkopen en een nieuw thuis te vinden? Bij Huizing Totaal Advies helpen we je optimaal te profiteren van de overwaarde en je eerdere hypotheekervaring. Onze experts begeleiden je van verkoop tot nieuwe hypotheek, zodat je zorgeloos kunt doorstromen.

Hulp voor doorstromers

Eerst kopen of verkopen?
Sta je als doorstromer voor de keuze: eerst kopen of eerst verkopen? Bij Huizing Totaal Advies helpen onze experts je de beste beslissing te nemen op basis van jouw financiën, de vastgoedmarkt en persoonlijke voorkeuren.
Je volgende hypotheek
Profiteer van de overwaarde van je huidige woning om een nieuwe hypotheek te verkrijgen. Als doorstromer zijn er belangrijke overwegingen. Bij Huizing Totaal Advies geven we je alle nodige details en begeleiden we je door het hele proces.
Alles onder één dak
Als adviseurs opereren wij binnen de gebieden van makelaardij, hypotheken en verzekeringen. Bij Huizing Totaal Advies staan we klaar om al jouw woonvragen te beantwoorden. Wij begeleiden je bij elke stap van jouw woonreis, van het vinden van een huis tot het afsluiten van de juiste hypotheek en verzekering, zodat je zorgeloos kunt verhuizen.

Een Nieuwe Start


Behoefte aan wat nieuws?

Woon je momenteel in een koophuis, maar voel je de behoefte aan iets nieuws? Misschien verwacht je gezinsuitbreiding, heb je een nieuwe baan in een andere stad, of ben je gewoon toe aan een frisse start. Wat jouw reden ook is, bij Huizing Totaal Advies staan we klaar om je te begeleiden bij het verkopen van je huidige woning, het kopen van een nieuwe woning, en het regelen van je hypotheek en verzekeringen.

De Overgang
Als doorstromer moet je beslissen of je eerst wilt kopen of verkopen, en inzicht krijgen in de hypotheekregels die op jouw situatie van toepassing zijn. Bij Huizing Totaal Advies helpen we je goed voorbereid de juiste stappen te zetten op de huizenmarkt. Onze deskundige begeleiding zorgt ervoor dat deze overgang soepel en zorgeloos verloopt.

Vrijblijvend Adviesgesprek
Elke woonsituatie is uniek. Daarom bieden we een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw wensen en zorgen, en voorzien we je van waardevol advies. Of je nu vragen hebt over kopen, verkopen, hypotheken of verzekeringen, wij staan klaar om je te helpen in deze spannende fase van jouw woonreis.

Huizing totaal advies Doorstromers

Plan een vrijblijvend gesprek in

Gratis adviesgesprek

Kunnen wij jou als doorstromer op weg helpen met vrijblijvend advies? Plan dan een gratis adviesgesprek in. Daarna kan je altijd nog besluiten welke stappen je gaat zetten. Je zit nergens aan vast.

Stap 1: Vul je gegevens in via het formulier.
Stap 2: Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op om af te stemmen waar jij behoefte aan hebt.
Stap 3: Er volgt een (vervolg) afspraak.

Een nieuwe woning:

Dit komt erbij kijken
Overweeg je een nieuwe woning te kopen terwijl je al een woning bezit? Dan zijn je bestaande hypotheekvorm, de huidige rentestand, en je hypotheekverstrekker belangrijke factoren. Een cruciale vraag is: neem je je huidige hypotheek mee naar de nieuwe woning of niet? Er zijn veel aspecten om te overwegen. Bij Huizing Totaal Advies zetten we de essentiële zaken voor je op een rij en helpen we je bij het maken van de beste keuzes voor jouw situatie.

Doorstromers

Heb jij jouw droomwoning al aangekocht, maar je huidige woning nog niet verkocht? Dan kan je jouw overwaarde niet gebruiken om jouw nieuwe woning te betalen. Kom je hierdoor in de problemen? Dan kan je een overbruggingshypotheek aanvragen. Een overbruggingshypotheek is een tijdelijke lening waarmee je de periode tussen de koop van je nieuwe huis en de verkoop van je oude huis overbrugt. De rente betaal je maandelijks of zodra je woning verkocht is wordt deze verrekend met de overwaarde.

Als je jouw huidige woning verkoopt en een nieuwe woning aankoopt, kan je te maken krijgen met een bijleenregeling. De bijleenregeling geldt als je jouw huis verkoopt en je geld overhoudt nadat je de eigenwoningschuld hebt afgelost. Dan heb je een overwaarde. Sluit je een hypotheek af voor een nieuwe woning? Dan mag je de rente aftrekken over de aankoopprijs van de nieuwe woning, min de overwaarde.

Voorbeeld: Je hebt 50.000 euro overwaarde. Je koopt een woning van 250.000 euro. Dan trek je de overwaarde van de aankoopprijs af: 250.000 - 50.000 = 200.000 euro. Dit is het bedrag waar je de rente van af mag trekken. Leen je meer dan 200.000 euro? Dan mag je van het bedrag boven de 200.000 euro geen rente aftrekken.

Is je huis minder waard geworden dan toen je het kocht en is je hypotheek hoger dan de verkoopprijs? Dan heb je een restschuld op je huidige hypotheek. Je woning levert niet genoeg op om je hypotheek terug te betalen. De restschuld is dus het tegenovergestelde van een overwaarde. Er zijn verschillende manieren om je restschuld mee terug te betalen:

  • Met eigen spaargeld
  • Meefinancieren: afbetalen door een nieuwe hypotheek of lening af te sluiten. Je neemt dan je restschuld mee in je nieuwe hypotheek. Dit is niet altijd mogelijk, dat hangt af van jouw hypotheekverstrekker.

Heb jij de hypotheek op je huidige woning afgesloten voor 1 januari 2013? Dan valt je hypotheek onder het overgangsrecht. Het overgangsrecht betekent dat je toch hypotheekrenteaftrek kan krijgen zonder dat je een annuïtaire of lineaire hypotheek hebt. De belangrijkste voorwaarde is dat je verplicht bent om de lening annuïtair of lineair af te lossen in maximaal 30 jaar. Doe je dat niet, dan ontvang je geen hypotheekrenteaftrek over het deel dat je niet aflost. Afhankelijk van jouw eisen en wensen kan het aantrekkelijk zijn om jouw oude hypotheekvorm mee te nemen. In een vrijblijvend gesprek vertellen onze adviseurs je er alles over.

Wie een volgende woning koopt, heeft te maken met een bestaande hypotheekvorm, -rente en -aanbieder. Om je nieuwe woning te kopen, heb je waarschijnlijk ook een hypotheek nodig. Je hebt dan de keuze om je oude hypotheek mee te nemen naar de nieuwe woning óf deze, bij verkoop van de huidige woning, in één keer (boetevrij) af te lossen. Heb je nu een hoge hypotheekrente, ongunstige hypotheekvorm of ongewenste geldverstrekker dan geeft verhuizen je de mogelijkheid om hier in één klap van af te komen. Als doorstromer mag je je oude hypotheekvorm behouden als je deze hebt afgesloten vóór 2013. Wanneer je echter kiest voor een duurdere woning en je dus een extra hypotheekdeel nodig hebt, ben je voor dit deel sinds 2013 verplicht om direct te beginnen met aflossen.

Bij verkoop van je huidige woning wordt uit de opbrengst eerst je huidige hypotheek afgelost. Als je daarna nog geld overhoudt, is er sprake van overwaarde. Heb je overwaarde? Sinds 2004 moet je de overwaarde op je huidige woning gebruiken om je nieuwe woning mee te financieren. Doe je dat niet, dan krijg je geen hypotheekrenteaftrek over het deel van de overwaarde dat je niet inbrengt.

Eerst kopen of verkopen?

Voor doorstromers staat de grote vraag centraal: Ga ik eerst kopen of eerst verkopen? Het lijkt logisch om eerst te kopen, gezien je de wens hebt je droomwoning te bemachtigen. Echter, het is ook praktisch en vaak noodzakelijk om de eventuele overwaarde van je huidige huis te benutten voor de aankoop van een nieuwe woning. Daarnaast wil je vermijden (te lang) met dubbele lasten te zitten. Het juiste antwoord op deze vraag is volledig afhankelijk van jouw specifieke situatie. Beide opties hebben voor- en nadelen. Hieronder een kort overzicht:

Eerst verkopen Huizing totaal advies
Eerst kopen Huizing totaal advies

Meer informatie over jouw situatie?

Wij helpen jou met al jouw vragen!

8.8 Mevr. H. Visser-van der Pers Zonnehorst 6 02 jul. 2024

Prettig en toch zakelijk met veel uitleg over gang van zaken. Deskundig advies en ondersteuning in bijkomende zaken

10 Anoniem Golfslag 159 06 mei 2024

Dit is inmiddels de 3e keer dat ik samenwerk met Huizing in zowel de aankoop- als verkoop. Ook met hele bijzondere omstandigheden. Ik ben enorm tevreden over hun en natuurlijk vooral Peter Wolff als...

10 Mevr. A.D. Klei Framaheerd 69 15 apr. 2024

Fijne samenwerking en hulp en begeleiding gehad! communicatie ook top, laagdrempelig kantoor. .

9.8 JM Bijlsma Hoofdweg 374 07 feb. 2024

Er ging niets fout. Zeer goed geadviseerd in vraagprijs en onderhandelingen. Kortom zeer tevreden. Ook heel prettig persoonlijk contact, wat ik ook belangrijk vind.

9.8 Anoniem Prins Bernhardlaan 13 08 dec. 2023

Het contact liep heel plezierig. Goed bereikbaar en zorgvuldig. Begeleide zowel de verkoop van het huidige huis als de koop van een ander huis heel correct.

8.8 Anoniem Vosbergerlaan 37 16 okt. 2023

Het contact verliep heel soepel. We konden met al onze vragen terecht.. zonder hem hadden we ons huis niet zo snel en makkelijk verkocht.

10 Anoniem Duinstraat 15 28 aug. 2023

De makelaar was een professional met kennis van de lokale omgeving. Hij heeft de juiste strategie gezet en gevolgd. Hij was erg kundig en prettig. Vlotte afhandeling.

10 Anoniem Ooster Badstraat 51 18 jul. 2023

Open en eerlijk naar alle partijen. Heel prettig is dat alles wordt teruggekoppeld. Doet wat hij zegt en zegt wat hij doet. Daarnaast goede kennis van zaken.

9.5 Anoniem Hogestukken 11 22 jun. 2023

Fijne gesprekken. Er werd de tijd genomen om alles uit te leggen en door te nemen. Verder heldere tijdige communicatie.

10 Dhr. H. Bartels Groote Veen 2 L 23 mei 2023

De medewerkers van Makelaardij Huizing zijn een absolute aanrader bij de koop/ verkoop van uw woning. Wij zijn zeer tevreden over de communicatie van het team Huizing. In het bijzonder met Peter...

Makelaardij
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Hypotheken & Verzekeringen
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Back to top