Hypotheken & Verzekeringen

Op het gebied van pensioen gaat het nodige veranderen



Op het gebied van pensioen gaat het nodige veranderen
26 apr. 2022·
Leestijd:

In Nederland sparen de meeste werknemers via hun werkgever voor hun pensioen. Nadat je gestopt bent met werken, levert dit pensioen als aanvulling op de AOW inkomen op. Op 1 januari 2023 veranderen tal van regels voor pensioenen.

Hoofdlijnen van de veranderingen

De veranderingen die gaan plaatsvinden zijn omvangrijk en complex. Wanneer je deze in enkele zinnen wil samenvatten dan gaat het om twee hoofdlijnen. Op de eerste plaats is het de wens om werknemers meer te betrekken bij hun pensioen. Bijvoorbeeld dat werknemers permanent inzicht hebben hoeveel geld er voor hun pensioen is gereserveerd. Op de tweede plaats is het de wens om de hoogte van de uitkering van het pensioen minder te garanderen en meer te laten afhangen van het rendement dat de pensioenfondsen behalen.

Voorbeeld streven naar grotere betrokkenheid

De meeste werknemers hebben geen zicht op het kapitaal dat zij voor hun pensioen opbouwen. Een voorbeeld om dit te illustreren. Iemand heeft een jaarsalaris van €40.000,-. Meestal zal zo iemand niet beseffen dat er op enig moment bij het pensioenfonds op zijn naam een “potje” staat met daarin bijvoorbeeld €300.000,- om daaruit – nadat hij met pensioen is gegaan – maandelijks levenslang een pensioenuitkering te financieren.

Niet de uitkering maar de bijdrage wordt gegarandeerd

In het huidige systeem wordt de hoogte van de uitkering die de werknemer bij zijn pensioen ontvangt gegarandeerd. Wanneer de rendementen die het pensioenfonds maakt echter tegenvallen dan moet de bijdrage van werkgever en werknemer omhoog om de gegarandeerde uitkering toch te doen. Dit systeem gaat veranderen. De hoogte van de uitkering wordt niet langer gegarandeerd maar wel de bijdrage die werkgever en werknemer gedurende het arbeidzame leven doen. Dit leidt er dus toe dat de hoogte van de premie stabieler wordt en de hoogte van de uitkering minder zeker.

Wijziging 1 januari 2023

Een van de veranderingen die naar verwachting al op 1 januari 2023 ingaat, geeft elke pensioendeelnemer de mogelijkheid om eenmalig 10% van zijn opgebouwde pensioen contant op te nemen. Het gaat dan om mensen voor wie het recht op pensioen al is ingegaan. Hoe je dat geld gaat besteden mag je zelf weten.

Uit onderzoek blijkt dat op dit moment 27% van de mensen die dit recht krijgen en hiervan gebruik willen maken dit geld willen besteden aan “reizen” en 25% aan het aflossen van de hypotheekschuld .

Let op! Wanneer je een deel van je gespaarde pensioen voortijdig contant laat uitkeren, dan krijg je na pensionering maandelijks minder inkomen. Ook is het niet altijd verstandig om je hypotheek eerder af te lossen dan oorspronkelijk met de bank was afgesproken.

Het kan zijn dat je in het verleden bij het regelen van je financiële zaken rekening hebt gehouden met een maandelijks bedrag aan pensioen. Wanneer je gebruik maakt van de mogelijkheid om een deel van jouw pensioen in contant geld op te nemen kloppen de aannames die in het verleden zijn gemaakt niet meer.

Daarom het advies: volg de ontwikkelingen rondom jouw pensioen in de komende tijd goed. Heb je vragen of wil je gebruik maken van het recht om na ingang van jouw pensioen een deel van het opgebouwde kapitaal op te nemen, vraag ons dan advies.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem contact met ons op!

Andere interessante nieuwsartikelen

Bouwkundige keuring bij het aankopen van een nieuw huis

De eerste bezichtiging is geweest, dit is echt jouw droomhuis! Vol goede moed ga je naar de tweede bezichtiging. Dan zie je ineens een vochtplek op de muur zitten en die schimmel op het kozijn zat er de eerste keer ook nog niet, toch? Tijdens de bezichtigingen kan het zijn dat je door een roze bril kijkt en hierdoor niet alle gebreken ziet. Hier kan een bouwkundige keuring je voor behoeden.

18 apr. 2024 Meer lezen

Makelaardij
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Hypotheken & Verzekeringen
Jan Pelleboerplein 17
9765 BR Eelde-Paterswolde

Back to top